Ενδιαφέρουσες
Ιστοσελίδες
 Site Map  English
Aναζήτηση
Γενικές Πληροφορίες
  Λειτουργία  
  Διεύθυνση - Ωράριο  
  Προσωπικό  
  Οργανώστε την εκδήλωσή σας εδώ  
  Χορηγοί επικοινωνίας  
  Δανεισμός  
Κατάλογοι Βιβλιοθήκης
Εργογραφία Συνθετών
Αρχείο Ελληνικής Μουσικής
Εκπαιδευτικά και Ερευνητικά Προγράμματα
Επικοινωνία με τη Βιβλιοθήκη
Νέα της Βιβλιοθήκης
Ψηφιακή Βιβλιοθήκη
Γίνετε φίλοι της Βιβλιοθήκης
Τετράδιο (άρθρα-κείμενα)

Ακούστε
 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα|
Γενικές Πληροφορίες

Δείτε το νέο βίντεο με τις δράσεις της Βιβλιοθήκης και μοιραστείτε το όραμά μας.

 

 

Παρακολουθήστε στο βίντεο μια ξενάγηση στους χώρους της Βιβλιοθήκης από τη διευθύντριά της, μουσικολόγο κ. Στεφανία Μεράκου.

Είσοδος

Η Βιβλιοθήκη που από το 2007 στεγάζεται στη νέα πτέρυγα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ανακαινίστηκε τον Μάιο του 2013, με σκοπό να διαθέσει ακόμη πιο αποτελεσματικά τους χώρους της στο κοινό. Οι φωτογραφίες σε αυτήν τη σελίδα δίνουν μια εικόνα των νέων χώρων.

Η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας «Λίλιαν Βουδούρη» δημιουργήθηκε από το Σύλλογο οι Φίλοι της Μουσικής για όλους τους Έλληνες. Σκοπός της είναι να προσφέρει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, επιστημονική πληροφόρηση στο χώρο της μουσικής στους επισκέπτες αλλά και στους χρήστες από απόσταση.

Το υλικό της βιβλιοθήκης επικεντρώνεται στη Δυτική Μουσική, ενώ σχετικά με την Ελληνική Μουσική καλύπτει την αρχαία, τη βυζαντινή, τη δημοτική, τη ρεμπέτικη και τη λόγια μουσική. Η συλλογή ολοκληρώνεται με υλικό γύρω από τις μουσικές παραδοσιακών πολιτισμών ανά τον κόσμο, και τη μουσική τζαζ.

 

 

 

Αναγνωστήριο C

Ηλεκτρονική αναζήτηση στους καταλόγους

Υποδοχή - ΠροθήκεςΚαφέ στο Αίθριο των Μουσών

Διαύλους επικοινωνίας της Βιβλιοθήκης με το αναγνωστικό της κοινό αποτελούν:

οι ανοιχτοί σε όλους Ηλεκτρονικοί Κατάλογοι με όλα τα είδη του υλικού,
η Ιστοσελίδα που παρέχει πρόσβαση στους ενδιαφερόμενους ανά τον κόσμο,
η On-Line Επικοινωνία που προσφέρει (Οι Ερωτήσεις σας, Ενημερωτικό Δελτίο),
οι μοναδικές Μουσικολογικές Υπηρεσίες της (Τετράδιο, Εργογραφία, κ.ά.), που την καταξιώνουν διεθνώς στο χώρο της, και
τα Εκπαιδευτικά και Ερευνητικά Προγράμματα

Η συλλογή της Βιβλιοθήκης, που αυξάνεται κάθε χρόνο με σταθερό ρυθμό, διαθέτει πάνω από 140.000 τίτλους.
Ειδικότερα διαθέτει πάνω από 85.000 τίτλους σε βιβλία και παρτιτούρες, 23.242 τόμους σε μορφή μικροφίλμ, 710 τίτλους περιοδικών, 22.000 ηχογραφήσεις και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό. Επίσης, 207 ηλεκτρονικές εκδόσεις και πολυμέσα πάνω σε διάφορα θέματα, σπάνιες εκδόσεις, φωτογραφίες, προγράμματα συναυλιών καθώς και πολυάριθμα χειρόγραφα».

Οι επισκέπτες έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και σε online βάσες δεδομένων, στις οποίες η Βιβλιοθήκη έχει συνδρομή, όπως μουσικολογικά λεξικά (Grove Music Online), βιβλιογραφικές πηγές (RILM, Proquest) κ.ά.

Μια σημαντική συλλογή της Βιβλιοθήκης είναι το Αρχείο Ελληνικής Μουσικής, το οποίο συγκεντρώνει πλούσια βιβλιογραφία και δισκογραφία σχετικά με την αρχαία, τη βυζαντινή, τη δημοτική, τη ρεμπέτικη και τη λόγια ελληνική μουσική. Στο υλικό συγκαταλέγονται σημαντικά αρχεία συνθετών και σπάνιες συλλογές.

Σημαντικό έργο της Βιβλιοθήκης αποτελεί η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη από όπου παρέχεται ελεύθερα στο διαδίκτυο όλο το ελεύθερο πνευματικών δικαιωμάτων ψηφιοποιημένο υλικό της.

Επίσης, στους χώρους της Μουσικής Βιβλιοθήκης λειτουργεί και μία Παιδική Βιβλιοθήκη με βιβλία μουσικού ενδιαφέροντος.

Τέλος, νέο απόκτημα της Βιβλιοθήκης αποτελεί το πιάνο μελέτης, που βρίσκεται σε μία από τις δύο αίθουσες δοκιμών, και είναι δωρεά του μουσικού οίκου Αθανασάτος (www.pianos.gr) και στο οποίο οι επισκέπτες μπορούν να μελετούν κατόπιν ραντεβού.

Αξιόλογες είναι και οι συλλογές για την Αρχαία Ελληνική Τέχνη, το Θέατρο, τη Λογοτεχνία, τη Φιλοσοφία και τις Καλές Τέχνες γενικότερα.

   
Εκτύπωση Επιστροφή στην αρχή