Ενδιαφέρουσες
Ιστοσελίδες
 Site Map  English
Aναζήτηση
Γενικές Πληροφορίες
Κατάλογοι Βιβλιοθήκης
Εργογραφία Συνθετών
Αρχείο Ελληνικής Μουσικής
Εκπαιδευτικά και Ερευνητικά Προγράμματα
Επικοινωνία με τη Βιβλιοθήκη
Νέα της Βιβλιοθήκης
Ψηφιακή Βιβλιοθήκη
Γίνετε φίλοι της Βιβλιοθήκης
Τετράδιο (άρθρα-κείμενα)

Ακούστε
 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα|
Ψηφιακή Βιβλιοθήκη

Ο Σύλλογος οι Φίλοι της Μουσικής και η Βιβλιοθήκη, με επιχορηγήσεις από την Εθνική Τράπεζα, την Κοινωνία της Πληροφορίας, τον όμιλο Λαυρεντιάδη, αλλά και με ίδιους πόρους, πραγματοποίησε και προσφέρει δωρεάν από το διαδίκτυο τα παρακάτω εκπαιδευτικά προγράμματα:DIGMA: Δημιουργία ολοκληρωμένης μονάδας τεκμηρίωσης και προβολής της ελληνικής μουσικής
http://digma.mmb.org.gr

Με τις χορηγίες της Κοινωνίας της Πληροφορίας και της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος ψηφιοποιήθηκε αρχείο 334.385 τεκμηρίων ελληνικής μουσικής (παρτιτούρες, κείμενα, ηχογραφήσεις) που περιλαμβάνει τα αρχεία των Μίκη Θεοδωράκη, Νηλέως Καμαράδου, Γεωργίου Πονηρίδη, Αιμίλιου Ριάδη, Frank Choisy, Δημητρίου Λιάλιου, το Αρχείο Ελληνικών Τραγουδιών (1870-1960), το Αρχείο προγραμμάτων Συναυλιών και άλλων Καλλιτεχνικών εκδηλώσεων από το 1882, Βιβλία Βυζαντινής Μουσικής, Ελληνικά Μουσικά Περιοδικά, ηχογραφήσεις από δίσκους βινυλίου και τεκμήρια από τη Συλλογή χειρογράφων της Βιβλιοθήκης. Ο ερευνητής μπορεί μέσω της μηχανής αναζήτησης να πραγματοποιήσει αναζητήσεις στο κάθε ένα αρχείο ξεχωριστά αλλά και σε όλα τα αρχεία συνολικά.


αποθετήριο Ευτέρπη: Τραγούδια για εκπαιδευτική χρήση - ψηφιακό μουσικό ανθολόγιο
http://euterpe.mmb.org.gr

Το αποθετήριο "Ευτέρπη" είναι η μοναδική διαδικτυακή συλλογή τραγουδιών για εκπαιδευτική χρήση στην Ελλάδα. Εδώ μπορείτε να αναζητήσετε, να δείτε παρτιτούρες και μαθησιακά αντικείμενα για τη διδασκαλία της μουσικής αγωγής. Κάθε τραγούδι παρουσιάζεται σε μουσική σημειογραφία (musescore ή finale) και συνοδεύεται από σύγχρονα εκπαιδευτικά δεδομένα.
Η εφαρμογή βρίσκεται σε εξέλιξη και αναπτύσεται σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση για την Μουσική Εκπαίδευση (ΕΕΜΕ) και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ). 

 

ΜελΟδύσσεια: Μια μουσική ιστορία για νέους
http://melodisia.mmb.org.gr

Η Βιβλιοθήκη υλοποίησε και διαθέτει ελεύθερα στο διαδίκτυο την εκπαιδευτική εφαρμογή ΜελΟδύσσεια: Μια μουσική ιστορία για νέους, με θέμα την ιστορία της δυτικοευρωπαϊκής μουσικής από τον Μεσαίωνα μέχρι σήμερα για νέους και φιλόμουσους. Το πρόγραμμα είναι ειδικά φτιαγμένο για το ελληνικό κοινό καθώς αποτελεί πρωτότυπη δημιουργία στην ελληνική γλώσσα, και εκπονήθηκε από το επιστημονικό δυναμικό της Μουσικής Βιβλιοθήκης με τη χορηγία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.  

Μια διαδρομή στη σύγχρονη ελληνική ιστορία μέσα από το Αρχείο Μίκη Θεοδωράκη
http://mikis.mmb.org.gr 

Στο πλαίσιο της χορηγίας της Κοινωνίας της Πληροφορίας σχεδιάστηκε μια διαδραστική εφαρμογή, που καλύπτοντας εξήντα χρόνια αγωνιστικής δράσης και μουσικής δημιουργίας του Μίκη Θεοδωράκη (1940-2000), στόχο έχει να αποτελέσει εκπαιδευτικό εργαλείο για την πρόσβαση σε αρχειακό υλικό με βάση τις νέες τεχνολογίες∙ να πλοηγήσει τον επισκέπτη, εύκολα, γρήγορα και με απλή γλώσσα, στα σημαντικότερα γεγονότα της νεότερης ιστορίας μας μέσα από τα ντοκουμέντα (παρτιτούρες, κείμενα, φωτογραφίες, ήχοι, βίντεο) του αρχείου του συνθέτη.


"Καταγραφή, μελέτη και προβολή της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής": Ψηφιακό Υλικό από τη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία
http://epth.sfm.gr

Υπενθυμίζουμε ότι στη ψηφιακή συλλογή της Βιβλιοθήκης παρουσιάζεται σπάνιο υλικό (κείμενα, παρτιτούρες, ήχος και βίντεο) από το ομώνυμο Ερευνητικό Πρόγραμμα του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Συλλόγου, με αντικείμενο την επιτόπια έρευνα στις περιοχές της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας. Το υλικό είναι ελεύθερα διαθέσιμο στους χρήστες .

   
Εκτύπωση Επιστροφή στην αρχή