Ενδιαφέρουσες
Ιστοσελίδες
 Site Map  English
Aναζήτηση
Γενικές Πληροφορίες
  Λειτουργία  
  Διεύθυνση - Ωράριο  
  Προσωπικό  
  Οργανώστε την εκδήλωσή σας εδώ  
  Χορηγοί επικοινωνίας  
  Δανεισμός  
Κατάλογοι Βιβλιοθήκης
Εργογραφία Συνθετών
Αρχείο Ελληνικής Μουσικής
Εκπαιδευτικά και Ερευνητικά Προγράμματα
Επικοινωνία με τη Βιβλιοθήκη
Νέα της Βιβλιοθήκης
Ψηφιακή Βιβλιοθήκη
Γίνετε φίλοι της Βιβλιοθήκης
Τετράδιο (άρθρα-κείμενα)

Ακούστε
 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα| Γενικές Πληροφορίες|
Λειτουργία

Ώρες Λειτουργίας | Εγγραφή μελών | Κανόνες Λειτουργίας

Η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη είναι μια ειδική, ιδιωτική βιβλιοθήκη και περιλαμβάνει συλλογές βιβλίων, παρτιτούρων, οπτικοακουστικού, ψηφιακού και αρχειακού υλικού. Λειτουργεί με βάση τις σύγχρονες μεθόδους οργάνωσης μουσικών βιβλιοθηκών και χρησιμοποιεί όλες τις νέες τεχνολογίες πληροφορικής οι οποίες έχουν εφαρμοστεί στο πεδίο των δραστηριοτήτων της.
Η τήρηση των κανονισμών που ακολουθούν αποτελεί προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία της Βιβλιοθήκης. 

Η Βιβλιοθήκη στεγάζεται στη νέα πτέρυγα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (είσοδος από την κεντρική είσοδο του Μεγάρου, επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας ή Κόκκαλη).

Επιστροφή στην αρχή

Ώρες Λειτουργίας

Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή απο 10:00 έως 16:45 και
Τετάρτη από 10:00 έως 19:00

Είναι κλειστή Σάββατο και Κυριακή, τις επίσημες αργίες και ένα διάστημα κατά το μήνα Αύγουστο.
Οι ημερομηνίες που η Βιβλιοθήκη παραμένει κλειστή ανακοινώνονται εγκαίρως και μέσω αυτής της ιστοσελίδας.

Επιστροφή στην αρχή

Εγγραφή μελών

Η Βιβλιοθήκη είναι ανοικτή σε όλους. Για να γίνει κανείς τακτικό μέλος πρέπει να έχει μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα και να είναι τουλάχιστον 15 ετών. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αίτησης εγγραφής και η έκδοση κάρτας μέλους, μετά την έγκριση των οποίων τα καινούρια μέλη εγγράφονται στη Βιβλιοθήκη. Η έκδοση της κάρτας πραγματοποιείται δωρεάν. Η επανέκδοση της κοστίζει 3€. Τα μέλη της Βιβλιοθήκης χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες και το υλικό της αποκλειστικά εντός των χώρων της. Κατά την είσοδό τους οφείλουν να παραδίδουν την κάρτα στο Γραφείο Εξυπηρέτησης Κοινού.

Κανονισμός Εσωτερικού δανεισμού

Το σύνολο του υλικού της Βιβλιοθήκης διατίθεται ελεύθερα σε όλα τα εγγεγραμμένα μέλη της για χρήση εντός των χώρων της. Οι αναγνώστες αφού συμβουλευτούν τον ηλεκτρονικό κατάλογο της Βιβλιοθήκης μπορούν να χρησιμοποιήσουν άμεσα τη συλλογή βιβλίων και παρτιτούρων που βρίσκονται στα αναγνωστήρια ενώ στην περίπτωση που το υλικό που τους ενδιαφέρει βρίσκεται στα βιβλιοστάσια, απευθύνονται στο Γραφείο Εξυπηρέτησης Κοινού. Ο αναγνώστης μπορεί να έχει στη κατοχή του μέχρι 5 τεκμήρια προερχόμενα από τα Βιβλιοστάσια, τα οποία και μπορεί να κρατήσει στο Γραφείο Εξυπηρέτησης Κοινού έως και 5 εργάσιμες ημέρες. Τα τεκμήρια που προέρχονται από τα Βιβλιοστάσια πρέπει να επιστρέφονται στο Γραφείο Εξυπηρέτησης Κοινού.

 

Εγγραφή Φίλων ( Ισχύει από 1η Μαϊου 2015)

Οι φίλοι της Βιβλιοθήκης απολαμβάνουν επιπλέον ειδικές υπηρεσίες και προνόμια με βασικότερο αυτό του εξωτερικού δανεισμού τεκμηρίων. Το κόστος της κάρτας φίλου ανέρχεται σε 35 € (30€ για φοιτητές) και ισχύει για 1 έτος. Για τη διαδικασία του εξωτερικού δανεισμού είναι απαραίτητη η επίδειξη της κάρτας Φίλου.

Κανονισμός Εξωτερικού δανεισμού

Ο δανεισμός υλικού για χρήση εκτός των χώρων της Βιβλιοθήκης επιτρέπεται σε άτομα άνω των 18 ετών που είναι κάτοχοι της κάρτας φίλου. Οι κάτοχοί της μπορούν να δανειστούν συνολικά έως 3 τεκμήρια (έως 2 τεκμήρια από τη συλλογή οπτικοακουστικού υλικού) για 5 εργάσιμες ημέρες με δυνατότητα ανανέωσης για 5 επιπλέον μέρες εφόσον τα συγκεκριμένα τεκμήρια δεν έχουν ζητηθεί από άλλους αναγνώστες.  Η ανανέωση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μια φορά μέσω ηλεκτρονικής φόρμας η επί τόπου στο Γραφείο Εξυπηρέτησης Κοινού. Για κάθε ημέρα καθυστέρησης επιστροφής δανεισμένου τεκμηρίου, οι χρήστες θα καταβάλλουν το ποσό του 1€. Οι χρήστες που καθυστερούν συστηματικά την επιστροφή των τεκμηρίων πέραν του καθορισμένου χρόνου, και μετά από σχετική ειδοποίηση, στερούνται του δικαιώματος δανεισμού.
Δεν δανείζονται τα βιβλία και οι παρτιτούρες αναφοράς που βρίσκονται στα αναγνωστήρια (REFA & REFB), τα μεγάλου μεγέθους βιβλία, τα σπάνια τεκμήρια, τα περιοδικά, τα ανέκδοτα μουσικά έργα, οι φθαρμένες εκδόσεις, οι δίσκοι βινυλίου, τα μικροφίλμ & μικροφίς καθώς και το υλικό των αρχείων.

Επιστροφή στην αρχή

Κανόνες Λειτουργίας

Οι επισκέπτες υποχρεούνται να αφήνουν τις τσάντες τους στις ειδικές θέσεις φύλαξης στην είσοδο της Βιβλιοθήκης. Την αποκλειστική ευθύνη φύλαξης των προσωπικών τους αντικειμένων φέρουν αποκλειστικά οι ίδιοι.
Οι αναγνώστες συμβουλεύονται τον ηλεκτρονικό Κατάλογο και τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων. 
 Ένα επιτελείο από μουσικολόγους και βιβλιοθηκονόμους είναι πρόθυμο να βοηθήσει όλους τους επισκέπτες στην αναζήτηση υλικού και στην έρευνα πάνω σε μουσικά θέματα. Σε ειδικές περιπτώσεις ο επισκέπτης μπορεί να ζητήσει προσωπική συνάντηση με έναν από τους μουσικολόγους της Βιβλιοθήκης. 
 Η αίτηση για υλικό της Βιβλιοθήκης που βρίσκεται στα Βιβλιοστάσια γίνεται με εκτύπωση των τίτλων από το ηλεκτρονικό πρόγραμμα του Καταλόγου. Οι συνεργάτες της Βιβλιοθήκης φέρνουν το υλικό που έχει ζητηθεί από τα Βιβλιοστάσια κάθε μισή ώρα. Οι αναγνώστες πρέπει να παραδίδουν εγκαίρως τις αιτήσεις υλικού πριν από τις παρακάτω ώρες:
Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:30, 11:00,11:30, 12:00, 12:30, 13:00, 13:30, 14:00, 15:00, 15:30 και 16:00
Τετάρτη: Τις παραπάνω ώρες κι επιπλέον 16:30, 17:00,17:30, 18:00 και 18:30.
Ο επισκέπτης της Βιβλιοθήκης μπορεί να ζητήσει μέχρι 5 βιβλία, CD κ.λ.π. κάθε φορά, για λόγους καλύτερης εξυπηρέτησης όλων. Υπάρχει το δικαίωμα κράτησης υλικού μέσα στο χώρο της βιβλιοθήκης (μέχρι 5 βιβλία, CD κ.λ.π.) μέχρι και 5 εργάσιμες ημέρες.
Τα Πληροφοριακά βιβλία βρίσκονται στα Αναγνωστηρία και ο αναγνώστης μπορεί να τα συμβουλευθεί χωρίς να συμπληρώσει αίτηση παραγγελίας υλικού.
Η χρήση του υλικού πρέπει να γίνεται με προσοχή. Σε περίπτωση απώλειας τεκμηρίου ή επιστροφής του σε κακή κατάσταση ο δανειζόμενος υποχρεούται να το αντικαταστήσει 'η να καταβάλλει το ποσόν για την αποκατάσταση της φθοράς αντίστοιχα. Αν το τεκμήριο έχει αξαντληθεί στο εμπόριο, ο χρήστης υποχρεούται να προσκομίσει στη Βιβλιοθήκη άλλο τίτλο ίδιου θεματικού περιεχομένου και αντίστοιχης αξίας μετά από υπόδειξη της Βιβλίοθήκης ή να καταβάλλει στη Βιβλιοθήκη το αντίτιμο της τρέχουσας αξίας. Σε κάθε περίπτωση επιβαρύνεται με 20% επί της αξίας του τεκμηρίου για το κόστος της βιβλιοθηκονομικής επεξεργασίας του. Παρτιτούρες, βιβλία, CD και όποιο άλλο υλικό της Βιβλιοθήκης πρέπει να επιστρέφεται στο Γραφείο Εξυπηρέτησης Κοινού στην κατάσταση στην οποία παρελήφθη.
Το σπάνιο υλικό προορίζεται μόνο για ειδική χρήση. 'Αδειες χορηγούνται μετά από υποβολή σχετικής αίτησης.
Ανάλογα με τον αριθμό των επισκεπτών, η Βιβλιοθήκη μπορεί να επιβάλλει περιορισμούς ως προς τον χρόνο χρήσης του οπτικοακουστικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.
Η χρήση των αιθουσών πιάνου και μελέτης μουσικών οργάνων πραγματοποιείται κατόπιν κράτησης.
Απαγορεύεται το κάπνισμα και η κατανάλωση τροφίμων και ποτών στον χώρο της Βιβλιοθήκης.
Τα κινητά τηλέφωνα πρέπει να είναι απενεργοποιημένα.
Οι αναγνώστες οφείλουν να σέβονται τον χώρο και τους άλλους αναγνώστες.
Φωτοτυπίες από παρτιτούρες ή βιβλία γίνονται μέσα στα πλαίσια του νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα και μόνο σε ένα αντίγραφο. Οι αναγνώστες χρησιμοποιούν το φωτοτυπικό μηχάνημα μόνοι τους. Η κάθε φωτοτυπία κοστίζει 0,08 € Α4 και 0,16€ Α3.
Επιτρέπεται κατά τις διατάξεις του νόμου, η αναπαραγωγή σύντομων αποσπασμάτων δημοσιευμένου έργου ή άρθρων, υπό την προϋπόθεση ότι γίνεται αποκλειστικά για ιδιωτική χρήση και για σκοπούς ερευνητικούς, επιστημονικούς και εκπαιδευτικούς.
Σε κάθε περίπτωση η φωτοτύπηση δεν πρέπει να ξεπερνά σε έκταση το 20% του έργου και, πάντως, συνολικά τις 10 σελίδες. Το ίδιο ισχύει και για εκτυπώσεις από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και από το Microfilm/Microfiche reader της Βιβλιοθήκης. Εξαιρούνται οι ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων. Ο νόμος παρέχει στη Βιβλιοθήκη το δικαίωμα να αρνηθεί αυτή την υπηρεσία εφόσον το αίτημα του αναγνώστη έρχεται σε αντίθεση με τις διατάξεις του νόμου ή τους κανονισμούς της Βιβλιοθήκης. Τιμοκατάλογος αναπαραγωγής υλικού είναι διαθέσιμος στο Γραφείο Εξυηρέτησης Κοινού.

Ο νόμος απαγορεύει την ηχογράφηση και κάθε είδους αντιγραφή από το οπτικοακουστικό υλικό της βιβλιοθήκης.
Η χρήση φωτογραφικών μηχανών μέσα στους χώρους της Βιβλιοθήκης δεν επιτρέπεται.


Αναλυτικές πληροφορίες αναφέρονται στο ειδικό φυλλάδιο.

Επισκέψεις για ομάδες καθηγητών και σπουδαστών από ωδεία και σχολεία μπορούν να προγραμματιστούν ύστερα από συνεννόηση.

Επιστροφή στην αρχή
Δείτε επίσης: Ψάξτε στον Κατάλογο της Βιβλιοθήκης

   
Εκτύπωση Επιστροφή στην αρχή