Ενδιαφέρουσες
Ιστοσελίδες
 Site Map  English
Aναζήτηση
Γενικές Πληροφορίες
Κατάλογοι Βιβλιοθήκης
Εργογραφία Συνθετών
Αρχείο Ελληνικής Μουσικής
  Αρχεία  
  Συλλογές  
  Ψηφιοποιημένο Αρχείο Ελληνικής Μουσικής  
Εκπαιδευτικά και Ερευνητικά Προγράμματα
Επικοινωνία με τη Βιβλιοθήκη
Νέα της Βιβλιοθήκης
Ψηφιακή Βιβλιοθήκη
Γίνετε φίλοι της Βιβλιοθήκης
Τετράδιο (άρθρα-κείμενα)

Ακούστε
 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα|
Αρχείο Ελληνικής Μουσικής

Το τμήμα αυτό της Βιβλιοθήκης δημιουργήθηκε για να καλύψει την επιτακτική ανάγκη σύστασης ενός φορέα ειδικού στη συγκέντρωση υλικού σχετικά με την Ελληνική μουσική ώστε να αποτελέσει μια δεξαμενή πληροφοριών, ένα κέντρο μελέτης και πληροφόρησης για αυτή. Το τμήμα αυτό της Βιβλιοθήκης συγκεντρώνει, επεξεργάζεται και τεκμηριώνει κάθε είδους υλικό, το οποίο έχει σχέση με την Ελληνική μουσική. Με την τριπλή του υπόσταση, αρχειακή, ερευνητική και εκπαιδευτική, έχει απώτερο σκοπό να αποτελέσει το κέντρο για τη διάσωση, διαφύλαξη και μελέτη της Ελληνικής μουσικής.

Η συλλογή, η οποία εμπλουτίζεται καθημερινά, περιλαμβάνει σύγχρονες και παλαιές εκδόσεις σχετικά με την αρχαία, βυζαντινή, δημοτική και έντεχνη ελληνική μουσική, καθώς και σπάνια έργα από διάφορες συλλογές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ακολουθούν τα μέρη που συστήνουν το υλικό της συλλογής:

Βιβλία: τα βιβλία προέρχονται από διάφορες πηγές και αποτελούν ένα θεμελιώδες μέρος του ευρύτερου Αρχείου  εφ' όσον ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά είναι δυσεύρετα και παλαιά. Η γενική συλλογή των βιβλίων, που ξεπερνάει αυτή τη στιγμή τους 8.000 τίτλους σκοπεύει να αποτελέσει την πηγή για τη σύσταση της πλήρους Ελληνικής Μουσικής Βιβλιογραφίας. Αποτελείται από βιβλία με θέμα τη μουσική, αλλά και άλλες συγγενικές καλές τέχνες, όπως η αρχαία ελληνική τέχνη, η βυζαντινή τέχνη, το ελληνικό θέατρο, η ελληνική ζωγραφική, ο ελληνικός κινηματογράφος κ. ά..

Παρτιτούρες: οι έντυπες παρτιτούρες ελληνικών έργων αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής. Η συλλογή χειρόγραφων παρτιτουρών περιλαμβάνει έργα γνωστών συνθετώ όπως, των Χ. Βρόντου, Α. Κουνάδη, Δ. Λιάλιου, Λ. Λαλαούνη, Δ. Μητρόπουλου, Ν. Σκαλκώτα, Ι. Ξενάκη, Γ. Πονηρίδη, Α. Ριάδη, Μ. Χατζιδάκι κ.ά., που έχουν προέλθει από διάφορες πηγές.

Ηχογραφήσεις: η συλλογή αριθμεί 1600 CD, 600 LP, αρκετούς δίσκους 45 στροφών καθώς και κασέτες. Κατά κύριο λόγο είναι καινούργιες ηχογραφήσεις με αντικείμενο όχι μόνο την έντεχνη αλλά και την δημοτική και τη βυζαντινή μουσική. Εξ άλλου είναι προσιτές στους αναγνώστες όλες οι ηχογραφήσεις των Ελληνικών έργων που έχουν εκτελεσθεί στις αίθουσες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Περιοδικά: Ανάμεσα στις βασικές πηγές πληροφοριών για την κρίσιμη εποχή ως προς την εξέλιξη της Ελληνικής έντεχνης μουσικής, το δεύτερο μισό του 19ου και το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, είναι αναμφισβήτητα τα μουσικά περιοδικά. Ένας ικανοποιητικός αριθμός τευχών έχουν συγκεντρωθεί στη Βιβλιοθήκη, ενώ σε εξέλιξη είναι ένα πρόγραμμα αποδελτίωσής τους.

Προγράμματα: ανάλογης σπουδαιότητας και σημασίας είναι η συλλογή προγραμμάτων. Τα καταγεγραμμένα και εύκολα αναζητήσιμα1.800 προγράμματα της Βιβλιοθήκης καλύπτουν μουσικές δραστηριότητες από το 1882 μέχρι το 2006 κυρίως από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Μικροφίλμ, μικροφίς: η Βιβλιοθήκη διαθέτει σε μικροφίλμ τα άπαντα των Γιώργου Σισιλιάνου, Μίκη Θεοδωράκη, Μανώλη Καλομοίρη (δωρεά του Συλλόγου Μανώλης Καλομοίρης) και του Διονυσίου Βισβάρδη, καθώς επίσης και την συλλογή χειρογράφων από τη βιβλιοθήκη της Μονής της Κρυπτοφέρης κοντά στη Ρώμη (Grottaferrata) από τον 11 έως τον 14ο αι., τα οποία διασώζουν την παράδοση του Ελληνοκαθολικού μοναστηριού.

Βίντεο: η συλλογή περιλαμβάνει επαγγελματικές και ερασιτεχνικές βιντεοσκοπήσεις, πολύ συχνά σπάνιες, κυρίως από παραστάσεις και συναυλίες ελλήνων μουσικών.

Πολυμέσα: περιλαμβάνεται ένας σημαντικός αριθμός ελληνικών cd-rom σχετικά κυρίως με τη μουσική.

Ντοκουμέντα: το αρχείο περιλαμβάνει και άλλο υλικό που δεν εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες, όπως αλληλογραφία διαφόρων ελλήνων μουσικών, έναν μεγάλο αριθμό φωτογραφιών κ.ά..

Αρχεία: τα αρχεία ιδιωτών τα οποία η Βιβλιοθήκη μας διαθέτει είναι πλέον ιστορικά, εφ' όσον δεν έχουν πια υπηρεσιακό χαρακτήρα αλλά χρησιμοποιούνται για ερευνητικούς σκοπούς και αποτελούνται τόσο από πρωτότυπα χειρόγραφα έγγραφα (συμπεριλαμβανομένων και των μουσικών χειρογράφων), όσο και από έντυπα, ηχογραφήσεις, προγράμματα, αποκόμματα εφημερίδων, φωτογραφίες, αλληλογραφία κ.ά.. Μέρος των Αρχείων έχει ήδη ψηφιοποιηθεί, ενώ στις άμεσες προθέσεις της Βιβλιοθήκης είναι η ψηφιοποίηση όλου αυτού του υλικού.

   
Εκτύπωση Επιστροφή στην αρχή