Ενδιαφέρουσες
Ιστοσελίδες
 Site Map  English
Aναζήτηση
Γενικές Πληροφορίες
Κατάλογοι Βιβλιοθήκης
  Προσκτήσεις  
  Περιοδικά  
  Ηλεκτρονικές Πηγές  
  Μικροφίλμ - Μικροφίς  
   
Εργογραφία Συνθετών
Αρχείο Ελληνικής Μουσικής
Εκπαιδευτικά και Ερευνητικά Προγράμματα
Επικοινωνία με τη Βιβλιοθήκη
Νέα της Βιβλιοθήκης
Ψηφιακή Βιβλιοθήκη
Γίνετε φίλοι της Βιβλιοθήκης
Τετράδιο (άρθρα-κείμενα)

Ακούστε
 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα| Κατάλογοι Βιβλιοθήκης|
Ηλεκτρονικές Πηγές

Η πρόσβαση στις συνδρομητικές βάσεις της Βιβλιοθήκης γίνεται από τον χώρο της Βιβλιοθήκης ή από απόσταση για τους Φίλους της Βιβλιοθήκης.
Δείτε κι εσείς πως μπορείτε να γίνετε Φίλοι της Βιβλιοθήκης

Ψηφιακή Βιβλιοθήκη

Σημαντικό έργο της Βιβλιοθήκης αποτελεί η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη από όπου παρέχεται ελεύθερα στο διαδίκτυο όλο το ελεύθερο πνευματικών δικαιωμάτων ψηφιοποιημένο υλικό της.

JSTOR

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες βάσεις δεδομένων που διαθέτουν ψηφιοποιημένα άρθρα επιστημονικών περιοδικών. Στο JSTOR ο αναγνώστης μπορεί να ανατρέξει σε παλαιότερα άρθρα 47 εκ των σημαντικότερων μουσικολογικών και μουσικών περιοδικών του 19ού, 20ού και 21ου αιώνα. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στον χρήστη να περιηγηθεί στις σελίδες άλλων επιστημονικών περιοδικών που αφορούν ειδικότητες όπως της φιλοσοφίας, της τέχνης, της ιστορίας, της εκπαίδευσης κ.λπ.. Συνολικά, τα περιοδικά που ευρετηριάζονται στη βάση ανέρχονται σε 224.

eBooks

Μία από τις νέες προσθήκες στη συλλογή ηλεκτρονικών πηγών της Βιβλιοθήκης είναι και τα ηλεκτρονικά βιβλία (eBooks).
Σκοπός είναι αυτή η συλλογή να διευρύνεται συνεχώς με την προσθήκη νέων τίτλων σε ηλεκτρονική μορφή. Τα βιβλία που περιλαμβάνονται σε αυτή τη συλλογή της Βιβλιοθήκης, καλύπτουν ευρύτερα γνωστικά αντικείμενα που δεν περιορίζονται μόνο στη μουσική αλλά και σε άλλες τέχνες, ενώ δεν λείπουν και βιβλία ιστορίας, φιλοσοφίας, γλωσσολογίας.

Naxos Music Library

Παρέχει πρόσβαση σε περισσότερες από 130.000 ηχογραφήσεις (8.800 CDs) της γνωστής δισκογραφικής εταιρείας Naxos καθώς και άλλων εταιρειών. Στον χρήστη δίνεται η δυνατότητα αναζήτησης με λέξεις-κλειδιά όπως το όνομα του συνθέτη, του έργου κ.λπ. ενώ μπορεί να επιλέξει και να ακούσει μόνο τα μέρη που τον ενδιαφέρουν. Η βάση ανανεώνεται μηνιαίως με καινούργιες κυκλοφορίες ενώ καλύπτονται και άλλα είδη μουσικής πέραν της κλασικής όπως η τζαζ και η έθνικ μουσική.

Naxos Video Library

Στο πρότυπο της Μusic Library της, η Naxos προσφέρει και την Βιβλιοθήκη Βιντεοσκοπήσεων, με μια μεγάλη συλλογή από dvd γνωστών εταιριών, κυρίως από όπερες και μπαλέτα.

New Grove Dictionary of Music and Musicians

Το διεθνές έγκυρο μουσικολογικό λεξικό New Grove Dictionary of Music and Musicians II (London: Macmillan, 2001) διατίθεται, πέραν της έντυπης, και σε απ’ευθείας ψηφιακή μορφή (online), μόνον στο Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης.

RILM

Η Βιβλιοθήκη παρέχει πρόσβαση στις παρακάτω βάσεις δεδομένων της υπηρεσίας EBSCORILM (Repertoire International de Litterature Musicale) Abstracts of Music Literature. Επίσης παρέχεται πρόσβαση και στις μη μουσικές βάσεις Library, Information Science & Technology Abstracts, GreenFILE, European Views of the Americas: 1493 to 1750 και Americen Doctoral Dissertations 1933 - 1955.   

ONLINE RESOURCES FOR MUSIC SCHOLARS

Όσοι ενδιαφέρονται για ψηφιοποιημένες παρτιτούρες, μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτήν την ελεύθυερα προσφερόμενη στο διαδίκτυο βάση. Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ προσφέρει μια πολύ χρήσιμη εφαρμογή όπου οι σημαντικότερες διαδικτυακές πηγές για τη μουσικολογική έρευνα (353 αυτή τη στιγμή) φιλοξενούνται σε μια σελίδα και είναι μάλιστα σχολιασμένες, ευρετηριασμένες και αναζητήσιμες με λέξεις κλειδιά. Επιπλέον, υπάρχει δυνατότητα για επιμέρους αναζήτηση μόνο για ψηφιοποιοημένες παρτιτούρες, κυρίως από σπάνιες συλλογές χειρογράφων και παλαιότερων έντυπων εκδόσεων ανά τον κόσμο. Η βάση ενημερώνεται συνεχώς.

http://www.hcl.harvard.edu/research/guides/biblio/onmusic/hclweb

International Music Score Library

Το IMSLP είναι μια μοναδική σε πλούτο και απόλυτα νόμιμη ψηφιακή βιβλιοθήκη που περιέχει όλες τις παρτιτούρες που ανήκουν στον δημόσιο τομέα, καθώς και παρτιτούρες από συνθέτες που έχουν δώσει άδεια να διανέμεται η μουσική τους δωρεάν στον κόσμο. Πρόσφατα εμπλουτίστηκε και με ηχογραφήσεις καλλιτεχνών που παραχωρούν τα δικαιώματά τους.

http://www.imslp.org/

TLG (Thesaurus Linguae Grecae)

CD-ROMs

Η Βιβλιοθήκη έχει στη συλλογή της διάφορα cd-roms με εφαρμογές πολυμέσων (με θέμα τους τη μουσική, τη λογοτεχνία και τις Καλές τέχνες) τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέσα στους χώρους της. Ανάμεσά τους βρίσκεται το cd-rom Ελληνικά Λαϊκά Μουσικά Όργανα, μια πρωτότυπη παραγωγή της Βιβλιοθήκης που δίνει τη δυνατότητα να ακούσετε ελληνικά μουσικά όργανα, να δείτε πώς κατασκευάζονται και πώς παίζονται. 
Η συλλογή των πολυμέσων εμπλουτίζεται συνεχώς. Ακολουθεί ένας κατάλογος με τους ελληνικούς και τους ξένους τίτλους (μουσική και λογοτεχνία & καλές τέχνες).

Η πρόσβαση στις συνδρομητικές βάσεις της Βιβλιοθήκης γίνεται από τον χώρο της Βιβλιοθήκης ή από απόσταση για τους Φίλους της Βιβλιοθήκης.
Δείτε κι εσείς πως μπορείτε να γίνετε Φίλοι της Βιβλιοθήκης

 

   
Εκτύπωση Επιστροφή στην αρχή